predeal.inromania.org

Stațiunea Predeal


Acasa » Trasee Turistice Predeal

Trasee Turistice Predeal

Bucurându-se de o deosebită popularitate ca arteră de circulație la întâlnirea drumurilor care duc în toate spațiile românești, Predealul, prin particularitățile sale geografice, climatice și estetice, și-a creat un potențial turistic, favorizând vechile trasee turistice, cărora li se adaugă altele.

Înălțimea de peste 1000m, care i-a adus renumele de cea mai înaltă așezare urbană din țară, este un avantaj, căci mediul climatic este favorizat de munții înconjurători, de pădurile de rășinoase și de ozonizarea deosebită a aerului.

 

Iată 12 trasee turistice, cu harta, pe care le puteți explora la Predeal:

 1. Predeal - Cabana Trei Brazi - Cabana Poiana Secuilor - Timișu De Sus - Predeal (marcaj banda galbenă)
 2. Pârâul Rece - Cabana Trei Brazi - Cheile Râșnovului - Dealul cu Mesteacăn - Pârâul Rece (marcaj cruce albastră)
 3. Predeal - Cabana Trei Brazi - Cabana poiana Secuilor - Spinarea Calului - Poiana Trei Fetițe - Cabana Cristianul Mare (marcaj banda galbenă)
 4. Predeal - Pârâul Rece - Cabana Trei Brazi - Predeal (marcaj cruce albastră)
 5. Pârâul Rece - Cabana Cheia - Cheile Râșnovului - Pârâul Rece (DN 73A si marcaj triunghi galben)
 6. Predeal - Gâlma Mare - Valea Râșnoavei - Vârful Fitifoiu - Predeal (marcaj cruce albastră)
 7. Predeal - Cabana Diham - Valea Leucii - Predeal (marcaje punct roșu, dunga roșie)
 8. Timișu de Sus - Cascada Tamina - Vârful Piatra Mare (marcaj banda albastră)
 9. Cabana Dâmbul Morii - Cheile Șapte Scări - Fosta Cabana Piatra Mare (marcaj banda galbenă)
 10. Cabana Cioplea - Șaua Pietricica - Poiana Stanei din Pietricica - Vârful Piatra Mare - Fosta Cabana Piatra Mare (marcaj punct albastru)
 11. Cabana Cioplea - Poiana Poliștoacă - Cabana Susai (marcaj cruce roșie)
 12. Predeal - Fosta Cabana Clăbucet Plecare - Cabana Gârbova - Azuga - Predeal (marcaj triunghi albastru)


1. Predeal - Cabana Trei Brazi - Cabana Poiana Secuilor - Timișu De Sus - Predeal (marcaj banda galbenă) [harta]

Ținta acestui traseu este Cabana Trei Brazi situata la 1128 m altitudine, in munții Predealului, sub vârful Morarului, la 1194 m altitudine, excursia presupunând cam 5 ore de mers lejer.

Traseul pornește din fata hotelului Orizont, urmând indicatorul cu banda galbena. Se taie mai multe serpentine pentru a se ajunge la Cabana Vânătorul. Se urmează șoseaua de la poalele Muntelui Fitifoiu, ajungându-se pe vârful muntelui, de unde drumul coboară spre Valea Râșnoavei. Apoi șoseaua urca pana la cabana Trei Brazi. Înainte de a străbate șaua largă dintre munții Fitifoiu si Moraru, se pătrunde in poteca ce duce spre Vârful Fitifoiu si se continua până în Valea Râșnoavei, in pasul Râșnov, aproape de drumul spre Diham.

Cabana Trei Brazi, străjuita spre nord-vest de Vârful Morarului se afla într-o poziție deosebit de atrăgătoare. De aici se zăresc in depărtare stațiunea Pârâul Rece si serpentinele drumului care coboară la cabana Cheia si la Râșnov.

Traseul nostru coboară spre frumoasa cabana din Poiana Secuilor, situata la 1070 m altitudine. La stânga, spre vale, este poteca ce duce la Cheile Râșnovului, prin valea Tocilița. Traseul marcat cu banda galbena merge prin Culmea Carbunarea către Vârful Postăvarul. Traseul nostru urmează o poteca largă, marcată cu triunghi galben, și taie frecvent curbele drumului, schimbând mereu direcția de mers (marcata, de altfel). Se coboară pe lângă complexul hotelier din Timișul de Sus pana in șoseaua naționala Brasov - Predeal, având la dreapta Cabana Timiș. Cei 4 km pana la Predeal se parcurg pe sosea sau prin pădure, urmărind indicația marcajului cu triunghi galben.


2. Pârâul Rece - Cabana Trei Brazi - Cheile Râșnovului - Dealul cu Mesteacăn - Pârâul Rece (marcaj cruce albastra) [harta]

O varianta pentru a ajunge la Cheile Râșnovului. Se străbat culmile domoale ale Munților Predealului spre Cabana Trei Brazi, apoi spre Poiana Secuilor, pornind de la casa de odihna de la Pârâul Rece. Drumul coboară in panta spre Pârâul Mic (Pietrosul), apoi urca versantul vestic al muntelui Moraru.

De la Cabana Trei Brazi spre nord-est, pana la Poiana Secuilor, traseul merge drept, dar aici își schimba brusc direcția spre nord-vest, pornind din spatele cabanei spre versantul stâng al văilor Tocilița Mare si Tocilița Mica, care la un moment dat se unesc. Drumul continuă pe versantul vestic al Muchiei Oii. Coborând, valea se lărgește oferind o panoramă care are ca reper Muntele Postăvarul. Se traversează Valea Tocilița, se coboară apoi pe drumul forestier de pe Valea Cheii si se urca spre Spinarea Calului, la est. Pe partea dreaptă a apei drumul cotește pe dreapta, pentru a traversa Pârâul Cheii prin valea care se îngustează brusc. Se ajunge astfel la Cheile Râșnovului, ce atrag prin sălbăticia si pitorescul lor.

Pentru întoarcerea din Cheile Râșnovului se folosește același drum pe șoseaua forestiera, apoi poteca de pe Valea Tociliței, cca. 300 m, pentru ca apoi sa se urmeze traseul pe coama îngustă pe sub vârful Dealul cu Mesteacăn, 1025 m, de unde se coboară in spațiul de basm al unei poieni din care se zărește versantul nordic al Muchiei Cheii.

Traseul continua spre sud-est, pe sub Culmea Morarului, traversează o poiana larga si intra in pădurea de molid si fag. Se coboară domol spre Cabana Secuilor de unde se poate cobora spre Cheile Râșnovului. Drumul nostru continua sa urce pana la cabana Trei Brazi, la altitudinea de 1128 m, pentru ca apoi, spre Parau Rece, sa coboare peste Muntele Morarul până la Pârâul Pietrosu. De aici urca din nou un povârniș, amenajat ca pârtie de schi, pentru a ajunge, in sfârșit, in stațiune.


3. Predeal - Cabana Trei Brazi - Cabana poiana Secuilor - Spinarea Calului - Poiana Trei Fetițe - Cabana Cristianul Mare (marcaj banda galbenă) [harta]

Un traseu de cca. 5 ore, cu satisfacții peisagistice deosebite, ce traversează mai întâi culmile domoale ale Munților sau Clăbucetelor Predealului, pentru a urca apoi abrupt, tăind Muchea Cheii spre a ajunge la Cabana Cristianul Mare.

Vechiul traseu spre Cabana Trei Brazi pornea din gara Predeal, urca prin parc, apoi pe străzile Vulturului si Ceahlău pana la pădure, de unde lua drumul spre Trei Brazi. Azi se folosește alt traseu, pornind de la hotelul Orizont pe șoseaua asfaltata pana la Cabana Vânătorul, tăind serpentinele pana la Cabana Trei Brazi. De aici spre nord-est, spre Cabana Poiana Secuilor accesul se face pe o poteca sau pe drumul care străbate poiana din preajma.

Aici este un punct de răscruce a mai multor trasee turistice: la est spre Cabana Timiș, la vest spre Cheile Râșnovului, pe valea Tociliței, iar spre nord-est duce traseul propus de noi. Se merge in lungul poienii, apoi cca 3 km prin pădure, urcând culmea Muntelui Carbunarea, care desparte bazinul Timișului de cel al Văii Cheii si a cărui altitudine depășește 1000 m. Se intersectează la un moment dat, într-o sa, cu o poteca marcata cu triunghi rosu, care vine de la halta Timișu de Sus.

De aici traseul este mai dificil, greu iarna. Se merge spre nord, pe Spinarea Calului, un contrafort sudic al Masivului Postăvarul, desprins din Muchea Cheii. În poiana de la cota 1211 se pot observa cu ușurința formele abrupte si calcaroase ale Postăvarului si o ampla panorama deschisa spre sud. Din cauza grohotișurilor, urcușul este mai dificil. Pârâul Valea Lunga se traversează oblic si după mai multe traversări se ajunge la muchia scurta a Cheii. Acum drumul este mai domol, pana la Poiana Trei Fetițe, de unde se zăresc panoramic munții Piatra Mare, Gârbova si chiar Bucegii. O poteca nemarcată urcă spre vârful Postăvarul.

Traseul nostru nu folosește aceasta poteca ci traversează culmea, coborând către Valea Seaca, pe stânga. Se deschide o priveliște spre lama strălucitoare a Pietrei Craiului si spre șesul Bârsei. La bifurcație se urmează poteca din stânga, ce duce spre Cabana Postăvarul.


4. Predeal - Pârâul Rece - Cabana Trei Brazi - Predeal (marcaj cruce albastră) [harta]

Cei 8 km pana la Pârâul Rece, drum foarte populat, pot fi parcurși cu autobuzul, cotind spre Valea Râșnoavei de la punctul de control aflat la ieșirea din Predeal spre Azuga. Se străbat culmile estice ale Muntelui Poiana Arsa, presărate cu frumoase vile, multe din ele foarte recente.

Un drum forestier se desprinde spre stânga, ducând spre Cabana Diham.

Continuând traseul pe Valea Râșnoavei, suntem înconjurați de mici poieni, înverzite vara, ce oferă o priveliște minunata.

După cca 1 km se afla terenul special amenajat pentru concursurile de schi fond si biatlon, unde au loc competiții naționale si internaționale. La capătul de nord al terenului se afla pârâul Bradeț, iar spre dreapta cele doua pavilioane ale sanatoriului climateric de nevroze.

Apoi drumul străbate frumoasa pădure de fag si molid pana la pasul Râșnov, la 1074 m, de unde pornește spre dreapta poteca care duce spre Cabana Trei Brazi peste muntele Fitifoiu. Un alt drum forestier duce spre stânga, spre Cabana Diham dar, continuând drumul pe șoseaua asfaltata, se străbat pantele estice ale Muntelui Piatra Arsa pentru a se ajunge la Pârâul Rece situat la 1050-1090 m altitudine.

O varianta a traseului este poteca din Valea Joiței, care urcă pe vârful Gâlma Mare si ajunge tot in Valea Râșnoavei, la stațiunea de la gura pârâului Santa Mare, de unde se deschid imagini deosebite spre Masivul Postăvarul si spre coama lui stâncoasa. De aici se poate porni spre Cabana Trei Brazi. Traseul pornește din sosea, pe lângă casa de odihna Pârâul Rece si trece prin liziera pădurii de fag, lăsând in stânga poiana folosita in timpul iernii pentru schi. După o panta destul de abrupta se zărește Muntele Moraru cu pâlcuri de pădure si poieni însorite, cu arbori solitari. Coborând in continuare se ajunge mai întâi in valea râului Pietrișu. După traversare, se urca din nou pe versantul vestic al Muntelui Moraru, printr-o plantație tânăra de mesteacăn, printre care au mai rămas câțiva arbori seculari. Pe dreapta se zăresc Bucegii cu crestele Bucsoui, Colții Morarului si Costila. Se ajunge într-o poiana înconjurată de o pădure de mesteacăn, pentru ca apoi drumul sa continue prin pădure. Urcând in continuare se ajunge într-o alta poiana, unde direcția de mers se schimba spre dreapta (marcajul fiind foarte bine venit). Un mic lac si pietrele rotunjite ale Muntelui Moraru încântă privirea. După câteva vâlcele cu urcușuri și coborâșuri line se iese in poiana largă din preajma Cabanei Trei Brazi.

Construiță lângă o veche cabana cu același nume, Cabana Trei Brazi este așezata in șaua dintre Pârâul Mic, afluent al Ghimbavului, și Pârâul Vlăduțu, la 1128 m altitudine. Peisajul este deosebit de atrăgător. Se zăresc de aici văile nordice ale Bucegilor, despărțite de culmile Țigănești și Velicanu, apoi Bucsoiul cu muchiile sale colțuroase, mai greu accesibile.

Spre nord priveliștea este tot atât de fermecătoare, zărindu-se cu ușurința Muchiile Cheii din Postăvarul si vârfurile ascuțite ale Pietrei Craiului.

Drumul înapoi spre Predeal, cca 5 km, poate fi parcurs cu autobuzul sau per pedes, cu scurtături prin pădure. Poteca străbate culmea Fitifoiu, pentru a ajunge la Cabana Vânătorul, de unde se poate cobora in oraș făcându-se prin cea mai vestica strada a Predealului, strada Ceahlău.


5. Pârâul Rece - Cabana Cheia - Cheile Râșnovului - Pârâul Rece (DN 73A si marcaj triunghi galben) [harta]

Unul din traseele turistice preferate vizează Cheile Râșnovului, cu punctul de plecare de la stațiunea Pârâul Rece.

Se pornește spre Cabana Cheia pe drumul national DN 73A, trecând pe lângă Cabana Cerbu, aflată la altitudinea de 900 m. Șoseaua coboară in serpentine strânse pe pantele nord-estice ale Muntelui Piatra Arsa pentru a ajunge in Valea Pietrosul (devenit mai jos Paraul Mic). Pana la Cabana Cheia drumul este aproape rectiliniu. Aflată la altitudinea de 700 m, Cabana Cheia oferă o priveliște deosebita, fiind amplasată in valea larga de la confluenta dintre Pârâul Mic, Valea Cheii si Valea Poienii.

De aici se străbate, preț de aproape 3 km, un drum forestier pe Valea Cheii, traversându-se mai întâi Pârâul Mic (Pietrosu). De la Gura Cheii drumul se bifurca spre Poiana Brasov si spre Cheile Râșnovului.

Cu o lungime de mai bine de 200 m, cu pereți abrupți de 70-80 m, Cheile Râșnovului oferă satisfacții estetice deosebite. Apa, care a retezat cu putere stanca, a creat colți ascuțiți si priveliști sălbatice. Torenții de apa străbat in forță aceste muchii, pentru a se liniști in pădurea ce acoperă poalele muntelui.

După ce parcurge cheile de la vest spre est, călătorul se poate întoarce pe același traseu, sau urca peste Dealul cu Mesteacăn si ajunge la Pârâul rece, trecând pe la Cabanele Poiana Secuilor si Trei Brazi.


6. Predeal - Galma Mare - Valea Rasnoavei - Varful Fitifoiu - Predeal (marcaj cruce albastra) [harta]

Un circuit de 2-3 ore, foarte agreabil si usor de parcurs, strabate culmile domoale la sud-vest de Predeal.

Traseul porneste din partea de vest a orasului, patrunzand pe strada Narciselor, langa piata de legume si urcand pe Valea Joitei spre padure. Mergand pe dreapta, cu respectarea marcajului cu banda albastra se ajunge pe un drum forestier care porneste din Valea Rasnoavei. Se urca pe Varful Galma Mare, 1272 m, complet impadurit, de unde traseul continua pe o poteca larga cu pietrisuri rotunjite provenite din conglomeratele Bucegilor, conglomerate din care este alcatuita si Galma Mare. Se intersecteaza trei viroage, ultimul abia sesizabil, pentru a se traversa un drum forestier. De aici panta se accentueaza, drumul continuand spre Valea Rasnoavei, unde se patrunde pe la sanatoriul climateri de nevroze. Se urca in continuare cca. 600 m pe soseaua care duce spre Pasul Rasnov, situat la altitudinea de 1074 m, loc cunoscut sub denumirea Sipote. Se paraseste soseaua, pentru a partunde, la nord-est, pe un drum forestier catre Predeal, peste Culmea Fitifoiu. Drumul strabate padurea de fag si molid spre est, urcand spre Varful Fitifoiu, ajungand mai intai la Paraul Stana Mare, de unde coboara putin, pentru a urca din nou spre proeminentul Varf al Fitifoiului, 1288 m. De aici poteca se indreapta spre Cabana Trei Brazi. Se continua traseul pe culmea impadurita, orientata spre est. Se traverseaza doua mici dealuri, ajungandu-se intr-o sa de unde, spre stanga, se ajunge in soseaua Predeal -Trei Brazi. O poteca urca spre hotelul Orizont, de unde se ajunge usor in centrul orasului, incheind astfel unul dintre frumoasele trasee de agrement.


7. Predeal - Cabana Diham - Valea Leucii - Predeal (marcaje punct rosu, dunga rosie) [harta]

Este unul din traseele preferate spre Cabana Diham, situata la 1320 m altitudine.

Se parcurge mai intai distanta pana la Pasul Rasnov, punctul la Sipote, respectandu-se traseul spre Paraul Rece. De la acest loc o poteca marcata cu punct rosu si banda rosie se desparte de drumul forestier spre cabana Diham, ce strabate frumoasa padure de brad si de fag peste culmea ce desparte bazinul Vaii rasnoavei de cel al Ghimbavului, pentru a se intalni iar cu aceta la cca o ora de mers. Drumul forestier urca spre stanga, iar poteca coboara spre Valea Frasinetului, complet impadurita, pentru a intalni drumul forestier de pe valea Ghimbavului. Mergand pe drumul forestier cca. 6 km, acesta urca in serpentine, trecand pe langa Cabana Steaua, ajungand in saua Baiuli, 1355 m, sub varful La Cleste, 1461 m, de unde coteste la dreapta spre Cabana Diham.

Urmand poteca, in fata se zareste Varful Diham, 1582 m altitudine, usor de recunoscut prin culmea rotunjita. Se traverseaza Paraul Frasinet si se ajunge in panta defrisata a Magurii Cenusii, invadata de zmeuris. Niste serpentine urca spre Muntele Diham, intalnind mai intai Cabana Poiana Izvoarelor. In Plan departat se zaresc Coltii Morarului si Bucsoiul. In fata se adanceste saua larga a Baiului, la 1355 m, intre Varfurile Diham si La Cleste, loc in care se incruciseaza cateva trasee turistice.

La Cabana Diham putem admira pitorescul peisaj al Coltilor Morarului si culmilre Bucsoiului si Tiganestilor, cu varfurile lor ramificate.

Coborarea spre Predeal pe Valea Iadului in cca. doua ore de mers printr-o padure deasa ce a dat numele vaii, apoi drumul continua pe valea larga a Leucii. Drumul urca mai intai spre Culmea Diham, mergand in dreapta spre Cabana Poiana Izvoarelor. Drumul continua aproape orizontal spre est, ajungand la saua Baiului, de unde se zaresc in toata maretia lor Bucegii si culmea molcoma a Garbovei.

Parasind drumul forestier, care se indreapta spre nord, si mergand spre sud-est catre Cabana Vanatorilor de Munte, aflam cel de-al treilea Monument al Eroilor, ridicat in memoria celor cazuti la 1916 in Primul Razboi Mondial. Traseul continua pe langa cabana si, la mica distanta, potecile se despart. Cea marcata cu triunghi galben si banda albastra duce spre Azuga peste Varful gercului, 1432 m altitudine. Poteca spre stanga, marcata cu triunghi rosu, coboara pe Valea Iadului, vale ingusta cu panta mare si repezisuri, pana la Leuca. Drumul continua prin padurea umeda, pe un drum forestier care insoteste Valea Leuca pe o distanta de 3 km, ajungand la Valea Rasnoavei, aproape de varsarea ei in Prahova, de unde traseul continua pe soseaua asfaltata pana la Predeal, unde circuitul se incheie.


8. Timisu de Sus - Cascada Tamina - Varful Piatra Mare (marcaj banda albastra) [harta]

Un traseu de numai 4 ore vara, mai putin practicat la vreme de iarna, porneste de la posta din Timisu de Sus pe drumul forestier de pe Valea Timisului.

Pe dreapta se distinge poteca marcata cu banda albastra care traverseaza apa si urca pe culmea Baii Mici, ce desparte Timisul Sec de Jos de Valea Carierei. De aici se zareste culmea calcaroasa a muntelui. Se merge pe marginea paraului Pietrei Mici pentru a ajunge la cheile si cascada Taminei, unde apele taie peretii abrupti si inalti de peste 50 m ai albiei. Cele 5 cascade ofera o frumoasa priveliste. Scari de lemn cu balustrade fac posibil accesul. Drumul continua cca 200 m pe Valea Pietrei Mici, apoi traverseaza apa si urca spre Piciorul Galbezei. Se depaseste linia de creasta pentru a se inscrie pe versantul sud-estic al muntelui trecand printr-o padure cu mici poieni. Se ajunge la poienile care formeaza Timisul Sec de Jos, de unde se ajunge la un gol de munte. De aici se parcurge pasunea subalpina, nde cresc din abundenta florile de smirdar, pentru a ajunge la Varful Pietrei Mari, la 1843 m altitudine, care ofera o panorama impresionanta. Din varf se coboara la fosta Cabana Piatra Mare, de unde se poate face drum retur, urmand acelasi traseu.


9. Cabana Dambul Morii - Cheile Sapte Scari - Fosta Cabana Piatra Mare (marcaj banda galbena) [harta]

Mai multe trasee pornesc de la Dambul Morii, dar unul din cel mai agreabile este cel propus.

Traseul marcat cu banda galbena este insa accesibil numai vara. Porneste de la Dambul Morii, cca 500 m de la calea ferata. Se urmareste drumul forestier care se indreapta spre sud-est. la confluenta Vaii Pojarului cu Valea Sipoaia drumul urmeaza spre sud, traversandu-se apa pe un pod, pentru a urma, pe stanga, Valea Sipoaia. Pe masura ce drumul urca valea se ingusteaza treptat. In dreapta, catre sud-vest, se inalta Culmea Carierei. Dupa ce traverseaza apa, poteca conduce spre Prapastia Ursului? marcata de un triunghi albastru. De aici poteca urca pe firul apei pana la prima treapta a cascadei, aflata la o inaltime de 8 m. Urcandu-se scarile cu punti metalice, se traverseaza cele sase trepte ale cascadelor, cu inaltimi variabile, pana la 30 m. Este o frumusete de vis, creand senzatia de pustietate si salbaticie.

La capatul de sus al cheilor o alta poteca face legatura spre Prapastia Ursului, prin partea din amonte a cheilor, indreptandu-se catre fosta Cabana Piatra Mare pe la Sirul Stancilor?si apoi pe culme. Dupa iesirea din chei poteca urca abrupt pe firul apei, pe un traseu mai dificil, din cauza bolovanilor aflati la tot pasul. Ajungand la marginea padurii, poteca se indreapta spre Poiana Sura de Piatra.

La intoarcere se poate folosi acelasi traseu sau alte trasee ce conduc la cabana Dambul Morii, la Timisu de Sus sau chiar la Predeal, prin Cioplea.

NOTA: O taxa de 10 lei/persoana se percepe pentru a urca scarile.


10. Cabana Cioplea - Saua Pietricica - Poiana Stanei din Pietricica - Varful Piatra Mare - Fosta Cabana Piatra Mare (marcaj punct albastru) [harta]

Traseu agreabil in toate anotimpurile, ce poate fi parcurs in cca. 5 ore. Plecand de la Cabana Cioplea, pe drumul ce duce spre Cabana Susai, se parcurge un drum forestiar, apoi o poteca marcata cu cruce rosie, din care se desprinde spre stanga drumul spre Piatra Mare, pe la Tunel. Se urca pe versantul nordic al muchiei Susaiului, apoi se coboara spre nord intalnind un drum forestier la inaltimi de cca. 1150-1300 m ce desparte Valea Timisului Sec, la vest, de valea superioara a Azugii. Se ajunge pe saua Pietricica, de unde poteca marcata cu cu cruce albastra se abate spre dreapta in Valea Azugii. Traseul continua spre nord, spre Masivul Piatra Mare. Din luminisuri se observa in dreapta Valea Azugii.

Poteca trece prin cateva sei care formeaza Culmea Pietricica. Schimband directia spre nord-nord-vest, se ajunge la poiana in care se afla Stana Pietricica, de unde se zareste spinarea pietroasa a cozii Pietrii Mari cu numeroase turnuri de calcar. De la fosta cabana Piatra Mare, dupa intrarea in padure, incepe urcusul spre Coada Pietri mari. Se coteste spre dreapta (nord-est) pe la obarsia unei vai deschise catre Garcin, de unde se ajunge pe platoul ondulat al Pietrii Mari. Aici se intalneste poteca marcata cu banda albastra, ce duce la Timisul de Sus pe la cascada Tamina, iar aproape de varf marcajul banda rosie conduce la cota maxima a masivului, 1843 m altitudine.

Panorama este impresionanta, de aici putandu-se admira spre vest Postavarul, Piatra Craiului, Bucegii si Muntii Gsrbovei (Baiului), iar spre nord Depresiunea Brasovului intinsa pana sub inaltimile Muntilor Bodoc, Baraolt si Persani.


11. Cabana Cioplea - Poiana Polistoaca - Cabana Susai (marcaj cruce rosie) [harta]

Traseul porneste de la Cabana Cioplea de unde se intra pe un drum forestier in padure.

Inca de la primii copaci ne intampina un triplu marcaj: cruce rosie, cruce albastra, punct albastru. Coboram timp de 10 minute pana in Poiana Polistoaca. Aici cele trei semne turistice de despart: marcajul cruce rosie se regaseste pe arborii ce marginesc soseaua din dreapta care coboara pe valea paraului Polistoaca, ducand spre Predeal; un stalp metalic, cu o sageata de orientare, anunta: Piatra Mare prin Pietricica -3 -ore? dupa cca 50 m un alt stalp, cu semnul turistic crucea albastra, ne anunta: Susai -1 ora? Dar spre surprinderea turistilor, dupa alti 50 m, pe brazii ce marginesc cararea spre Cabana Susai apar iarasi doua semne turistice: cruce albastra si cruce rosie, vom urma aceste doua marcaje pana aproape de Cabana Susai. Din Poiana Polistoaca mai pleaca un drum spre zona Cabanei Susai, o sosea forestiera care, initial urmareste meandrele firavului parau Polisoaca, dar este complet lipsit de marcaje. Pentru drumetii care prefera o indulcire a urcusului celor aproape 200 m altitudine, o recomandam, desi drumul se prelungeste cu aproximativ o ora. Urcusul pe cararea de picior spre cabana are portiuni mai pieptise, dar pot fi invinse usor chiar si de cei mai putin pregatiti. La intretaierea drumului forestier cu cararea marcata, este indicat sa se urmareasca in continuare cararea, taind serpentinele drumului. La cca. 100 m de cabana, in plin urcus, un stalp metalic ne anunta ca marcajul cruce rosie coteste spre stanga, odata cu cararea ce se indreapta spre Varful Piatra Mare. De aici se va urmari traseul marcat cu cruce albastra.

Cabana Susai este situata in apropierea Varfului Susai, 1483 m altitudine, la marginea unei poiene largi, ce se rasfira pe coastele inverzite ale Susaiului. Aceste vai line si prietenoase sunt strabatute de cele doua parauri ce coboara spre Valea Azugii : Limbaselul Mic si Limbaselul Mare. Turistii sunt atrasi aici de distanta mica ce desparte cabana de Predeal si de usurinta urcusului.

La intoarcere se poate urma acelasi traseu sau se poate urma traseul ce duce la fosta Cabana Clabucet Plecare.


12. Predeal - Fosta Cabana Clabucet Plecare - Cabana Garbova - Azuga - Predeal (marcaj triunghi albastru) [harta]

Acest circuit strabate culmile impadurite ale Clabucetului Taurului, permitand cunoasterea frumoaselor privelisti strabatute de apa Limbaselului.

Plecand de la Cabana Clabucet Sosire si urcand, cu telescaunul, pana la fosta Cabana Clabucet Plecare se deschid in imagini crestele Bucegilor, inzapezite pana la mijlocul lunii mai, precum si spinarile mai domoale ale Garbovei (Baiului), care se intind la sud de Piatra Mare. Coborand spre sud, pe marcajul cu triunghi albastru, la numai 45 minute de mers pe jos, se ajunge la Cabana Garbova. Poteca urmareste culmea nordica a Clabucetului Taurului, intr-o alternanta de portiuni netede si pante mai accentuate. Cabana este asezata in saua de sub Varful Clabucetului Taurului, 1324 m.

De la cabana urcusul continua spre varful Clabucetul Taurului, 1586m. Pe culmea acoperita de iarba, se vad razlet milizi falnici. Se coboara, spre derapta, Valea Ursoaia, apoi se urca pe culmea sud-vestica a Clabucetului Taurului, de unde se deschide frumoasa perspectiva spre Valea Cerbului din Bucegi, o vale glaciara cu mai multe trepte marcate de zapada care staruie pana in vara. Treptat coborasul devine cava mai abrupt si mai dificil, din cauza pietrisurilor colturoase provenite din straturile de piatra ale masivului. Pana in Poiana Mare se mai parcurg cca. 350 m, cand panta se indulceste. Culmile dantelate ale Jepilor, Caraimanului si Costilei se zaresc cu usurinta din aceasta poiana, pentru ca apoi drumul sa urce o mica portiune si apoi sa coboare spre Azuga, ajungand in soseaua nationala, la capatul nordic al orasului. De obicei turistii revin la Predeal cu trenul sau cu autobuzul.

 

Atenție!

Echipați-va corespunzător si luați-va toate masurile de precauție necesare. Va rugam sa contactați Centrul de Informare Turistica Predeal dacă aveți nelămuriri cu privire la aceste trasee.

• Nu plecați singuri pe trasee.
• Anunțați întotdeauna înainte de plecarea pe un traseu.
• Purtați întotdeauna cu voi o trusa minima de prim ajutor.
• Nu plecați pe trasee mai dificile decât puteți face.
• Înainte de plecarea in traseu informați-va asupra condițiilor meteo si starea in care se afla traseul respectiv.
• Mergeți numai pe poteci marcate si amenajate corespunzător.
• Plecați la drum numai cu echipamentul adecvat.
• Nu aruncați gunoaie si nu rupeți plantele – unele ar putea fi otrăvitoare sau protejate de lege.
• Nu faceți gălăgie, prin aceasta speriați animalele si deranjați pe ceilalți turiști.
• Nu consumați băuturi alcoolice sau substanțe stupefiante înainte sau in timpul drumețiilor montane.

Înapoi la prima pagină


© predeal.InRomania.org Toate drepturile rezervate.